Směs pro pěstování Hlíva ústřičná 15kg (Pleurotus ostreatus)
Kód: HN-PO-15KG-HUDetailní popis produktu
Info k skladové dostupnosti Hlívy ústřičné:
Hlívu nemáme obvykle skladem nebo pouze malé množství, jedná se o živý produkt a proto vám rádi vyrobíme čerstvou směs na základě vaší objednávky, kterou vám dodáme obvykle mezi 5 až 14 dny. Záleží na vytíženosti výrobní linky.
Směs pro pěstování - Hlíva ústřičná 15kg (Pleurotus ostreatus)
Speciálně připravené podloží prorostlé podhoubím Hlívy ústřičné v pytli připraveném bez dalších úprav k zahájení amatérského pěstování.
Pěstování je možné po celý rok ve sklepě, v garáži, v bytě, na zahrádce.
Informace pro domácí pěstování hlívy:
- První sklizeň: cca po 14 dnech
- Pěstování: po celý rok
- Teplotní podmínky: +6st.C až +19st.C
- Místo pěstování: zastíněné místo, ve sklepě (na zahrádce)
- Pracnost: jednoduchá
- Náročnost pěstování: snadná
- Váha balení: cca 15kg
- Rozměry balení: v 22 x d 55 x š 32 cm
- Pytel se směsí je plně připraven pro pěstování první sklizně bez dalších úprav
- Dodáváme kvalitní, čerstvě namíchanou směs k okamžitému pěstování
Hlíva ústřičná je skutečně dřevokazná houba. Jako nezelený organizmus, což jsme i my lidé, přijímá ze zelených organizmů, tedy stromů, spoustu látek, které jsou pro její život potřebné a kterými nepohrdneme ani my, lidé. Navíc hlíva obsahuje látky v takovém množství a poměru, který lidskému organizmu maximálně vyhovuje.
Hlíva si bere živiny ze stromů a člověk si je může vzít z hlívy. Její příznivé účinky spočívají hlavně v látkách, které mají schopnost aktivovat buňky zajištující přirozenou imunitu organizmu. Kromě toho hlíva obsahuje celou řadu vitaminů B, D. C, K, proteinů, sterolů, některé mastné kyseliny a stopové prvky chromu, mědi, železa, jódu, sodíku, selenu a zinku. Kromě těchto cenných látek obsahuje hlíva také vlákninu, díky které se z těla uvolňují usazené škodliviny.
Lékařské výzkumy v různých zemích a kulturách mají jedno společné: potvrzují, že hlíva ústřičná se řadí mezi nesmírně vzácné houby. Tato dřevokazná houba byla donedávna považována jen za jakousi lahůdku, ale lékařské výzkumy ukázaly, že v ní je ještě něco mnohem vzácnějšího: je nesmírně zdravá.
Její příznivé účinky znali již před staletími Číňané. U nás se začala hlíva konzumovat koncem minulého století.
Hlíva ústřičná pomáhá:
- zvyšovat obranyschopnost organizmu
- snižovat hladinu cukru a tuku v krvi
- zmírňovat strnulost šlach a končetin
- ústupu akné a bradavic
- celkové detoxikaci organizmu a regulaci peristaltiky střev
- příznivě ovlivňovat krevní tlak
- alergikům, při stresu a zátěži organizmu
- zlepšit funkci cévního systému
- zmírňovat únavu
Nic nechutná lepe, než vlastní vypěstované houby!!!
Přejeme Vám dobrou chuť a výtečné pokrmy z vlastní vypěstované úrody - tým HobyNaradi.cz
Možnosti pěstování:
- Pěstování v uzavřených prostorech
Hlíva ústřičná se může pěstovat v uzavřených prostorech po celý rok. Ideálně se k tomu hodí sklepy, altány a garáže. Pytel se substrátem prorostlé podhoubím, pěstujeme v místě, kde teplota nepřesahuje 22 ° C, nicméně, nejvhodnější teplota je mezi 10 ° C a 16 ° C. Hlíva ústřičná bez ohledu na odrůdu je houba, která roste i při nízkých teplotách. Vysoká teplota je příčinou toho, že počet trsů je menší a klobouky mají nižší kvalitu, (jsou lehčí a papírové).
Jedním z velmi důležitých prvků, na který klademe důraz, je to, že v místnosti, ve které plánujeme pěstování, musíme zajistit přístup k dennímu světlu nebo dosvítit umělým světlem (nelépe žárovka fluorescenční barvy podobná dennímu světlu).
Začáteční fáze pěstování, kdy nastupuje růst podhoubí, může probíhat v naprosté tmě, ale jakmile najdeme v otvorech první plodnice hub ( z bílého porostu se začnou objevovat černé kloboučky velikosti špičky od zápalky) od této chvíle musíme zpřístupnit denní světlo cca 8 hodin denně. Po tuto dobu bychom měli prostor větrat, abychom odstranili přebytečný oxid uhličitý v místnosti.
Ve fázi vyrůstání plodnic (hub) a jejich růstu je třeba udržovat vysokou vlhkost cca 85%. Pokud je vzduch příliš suchý doporučujeme umístit blok nad nádobu s vodou tak aby se nedotýkal hladiny. Houby můžeme mlžit rozprašovačem pouze tehdy, když dosáhly velikost alespoň 2 cm. Nesmíme zapomínat, že houby nemohou být mokré, proto když zaléváme pytel, musíme zvýšit větrání, aby se voda mohla vypařit do 2 hodin.
- Pěstování na čerstvém vzduchu
Pěstovat můžete od března do října včetně. Mráz ani sníh neohrozí řádně zavedené pěstování. Nízká teplota zpomaluje proces rozvíjení podhoubí. Při pěstování ve volném prostoru, umístíme pytel se substrátem prorostlým podhoubím na stinné místo chráněném před větrem a přímým sluncem. Nenechte pytel na dosah přímého slunečního záření.
Brzy na jaře a pozdě na podzim - velmi dobrým místem je skleník, pařeniště nebo foliový tunel, ale musíme je zatemnit.
Další řešení, které doporučujeme je vykopat díru 60 cm x 120 cm a 40-50 cm hlubokou. Z vykopané zeminy na třech stranách vytvořte násep, zanechejte přístup světla ze severu. Shora zastíníte důlek např. fólií nebo polystyrenem.
Při teplotě 10-22° C se asi po dvou týdnech objeví první houby. V průběhu 3 až 4měsíců se houby objevují pravidelně v menších nebo větších intervalech tzv. vlnách.
Sklizeň:
Za optimálních podmínek, se sklízí s přestávkami 2-3 týdnů. Houby sbírejte tehdy, pokud se okraje těch největších klobouků začínají narovnávat. Sbírejte celý trs. Vyřezávání několika plodnic a zanechání ostatních, může být příčinou jejich zániku. Nejúrodnější jsou první 3 vlny (2-3 měsíce pěstování). Pokud zjistíte, že pytel je po druhé vlně příliš lehký a suchý, můžete jej ponořit do studené vody po dobu 2-3hod a pak postavit zpět na své místo.
Po každé sklizni, udržujte vysokou vlhkost, protože z vysušeného substrátu nebude další úroda, nebo bude slabší (můžete zalévat vodou místa kolem pytle) Vezměte také na vědomí, že je třeba vyčistit otvory od pozůstalých kořenů hub (tam kde zůstal kořen, musíme ho opatrně vydlabat), aby se vzduch dostával do slámy v otvorech.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.